Crioteràpia i rugby: L’equip que va ressorgir del fred

Agustín López

@JAgustinLopez de http://laesteladebohr.wordpress.com/

L’equip que va ressorgir del fred

Spala, a Polònia , és un dels llocs de pelegrinatge de l’elit del rugbi europeu. Aquesta petita localitat de només 400 habitants i situada a 96 quilòmetres al sud-est de Varsòvia amaga el centre d’entrenament on s’ha polit la selecció de Gal·les semifinalista de la Copa del Món de 2011 i guanyadora del Torneig Sis Nacions en les dues últimes edicions .

En els boscos on van caçar els dos últims tsars de Rússia es troben les instal·lacions de l’Olympic Sports Center. Allà, entre camps d’entrenament envoltats d’arbres , pistes d’atletisme , gimnasos i saunes , s’aplica una de les tècniques que ha revolucionat l’entrenament del rugby els darrers anys: la crioteràpia extrema . El tractament , inventat al Japó a finals dels anys 70 per Yoshiro Yamauchi per tal de tractar l’artritis reumatoide , però perfeccionat en terres poloneses , consisteix a portar el cos a temperatures de -110 C º a -118 º C durant un període de 1,5 a 3 minuts . Després d’aquest “bany” de fred que s’aconsegueix normalment amb vapor de nitrogen , el procés es completa al sortir de la càmera amb una rutina d’exercici breu per recuperar la condició física.

Efectes miraculosos

Els resultats d’aquest “càmera diabòlica “, com la va batejar afectuosament el capità dels Dracs Vermells Sam Warburton, són gairebé miraculosos . Tant, que les primeres informacions sobre la crioteràpia extrema o crioteràpia de cos sencer (WCB per les sigles en anglès de whole body cryotherapy ) es van rebre amb cert escepticisme . Els últims estudis científics sobre el tractament semblen esvair els dubtes i corroboren els seus efectes de tipus analgèsic , antiinflamatori i regeneratiu .

El tractament se serveix de la resposta de l’organisme a les baixes temperatures , però no s’ha de confondre amb altres tècniques com els banys de contrast o l’aplicació de gel, ja que en cap d’elles es passa dels 12 C º i els resultats són diferents. A la crioteràpia extrema , el fred desencadena tot el procés reparador : Els vasos sanguinis s’estrenyen , el flux sanguini s’alenteix i el ritme del metabolisme es redueix . Després d’una estona , el cos reacciona i els vasos sanguinis es dilaten . Així , en sortir de la càmera, els capil·lars s’obren i permeten quatre vegades el flux normal de la sang oxigenada , un procés que accelera la recuperació del cansament muscular i de les lesions .

Camara_crioterapia_Polonia

A més , la ràpida baixada de la temperatura de la pell provoca “un estat d’alerta en el cervell que desencadena la generació d’endorfines , serotonina , dopamina i diverses hormones que tenen un efecte analgèsic i antiinflamatori i donen lloc a una agradable sensació de benestar “, segons explica Luís Ángel Álava, soci de Sauna Criogènica, una de les poques empreses que comercialitza aquest tipus de càmeres a Espanya . A més d’aquesta sensació de benestar , els esportistes que l’han fet servir destaquen la millora a l’hora de conciliar el son després d’entrenaments intensos i de la competició , un problema generalitzat entre molts esportistes, no només al rugby.

Entrenar més i millor

Un altra dels avantatges del tractament de crioteràpia és que accelera el procés de recuperació muscular després de l’esforç físic i permet tornar a entrenar-se abans , amb el que això suposa com a avantatge comparatiu al nivell d’exigència que demana l’alta competició . Així , el típic dia d’entrenament a Spala incloïa dues visites a la càmera criogènica , una sessió intensa de fitness , una sessió de preparació tècnica i dues sessions d’una hora de peses . Una jornada d’entrenament que els propis protagonistes admetien no haguessin suportat en condicions normals .  Malgrat els seus beneficis , els experts recomanen espaiar el seu ús i no fer-la servir després de cada entrenament o partit , ja que el cos pot arribar a acostumar-se i es perdrien els seus efectes .

L’èxit del tractament va fer que la selecció de Gal·les fes servir una sauna portàtil als partits del Sis Nacions de 2012, camuflada a una camioneta reconvertida allotjada al Milleniun Stadium, i actualment s’està construint una càmera a la seva base d’entrenaments. I no són els únics , ja que altres esportistes d’elit com Cristiano Ronaldo , Usain Bolt o Mo Farah també la utilitzen a la recerca dels beneficis del fred extrem.

 

One thought on “Crioteràpia i rugby: L’equip que va ressorgir del fred

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *