El XV del Vallès, el Banyoles i el Santa Coloma intentaran fer ombra als Enginyers en el seu camí cap a la Primera Catalana. Alella i Manresa lluitaran per no baixar

RugbyCat

Fotografia d’Aina Solà

La segona volta de la Segona Catalana arrenca aquest cap de setmana amb un clar favorit a l’ascens com és el CNPN Enginyers “B”. El segon conjunt del Poble Nou es va conjurar a l’inici de temporada per pujar a la Primera Catalana, i de moment, les opcions són més que factibles. Amb tan sols una derrota en els 9 partits disputats fins el moment, els de la Mar Bella gaudeixen d’un coixí de 6 punts respecte el seu principal perseguidor, el XV del Vallès, precisament el conjunt que els va vèncer en el darrer matx de l’any 2013.

Els Enginyers “B”, molt reforçats per jugadors que la temporada passada formaven part de la primera plantilla, resolen la major part dels enfrontaments amb certa comoditat, i en els que toca arremangar-se, ho fan. Un equip dinàmic que compta amb una forta davantera (un pèl indisciplinada en certs moments) i una línia de 3/4 amb talent que resol amb solvència les pilotes que li arriben.

Amb una melée estable i una touche segura, són capaços de dominar totes les fases del joc. El seu taló d’Aquil·les però, és la consistència, doncs en la majoria de partits són incapaços de mantenir la intensitat durant els 80 minuts, i sovint se’ls hi compliquen situacions que semblaven resoltes.

rugbycat_stcolomavsmanresa
Equips com el Santa Coloma buscaran sorprendre els Enginyers. Fotografia de Sonia Vázquez

Aquest factor és clau per als equips que pretenen competir contra ells (doncs en principi només un pujarà de categoria). Conjunts com el XV del Vallès, el Banyoles o el Santa Coloma, que no tenen tanta qualitat però que mai li perden la cara als partits. Aquests tres són els que de ben segur estaran a dalt durant la segona volta intentant fer-li ombra als del Poble Nou.

El XV del Vallès ja va derrotar els Enginyers, per un ajustat 24 a 23, mossegant durant 80 minuts i remuntant un partit al final aprofitant la pèrdua de concentració del CNPN. Els vallesans, que s’han mostrat molt sòlids en tots els enfrontaments, controlen el ritme del partit per dur-lo al seu terreny, sense arriscar més del necessàri en atac i segurs en defensa. Un inici plàcid de segona volta (contra l’Alella i el Reus) els pot donar l’empenta per veure’s en cor de lluitar fins el final per l’ascens.

El tercer classificat de la lliga, a 8 punts del líder, és el Banyoles, l’equip revelació de la temporada sense cap mena de dubte. Els Monstres estan firmant una campanya excel·lent en el seu primer any a la Segona Catalana. Amb un equip jove i descarat, practiquen un rugby ràpid a la mà, explotant la velocitat i la potència de la seva línia de 3/4 per fer mal als rivals. La seva joventut els juga males passades en alguna ocasió, doncs l’experiència és un factor clau en aquesta lliga.

rugby 1
El Banyoles vol seguir sorprenent. Fotografia de Banyoles RC

Encadenen cinc victòries consecutives, i ara per ara són l’equip més en forma de la competició. La il·lusió i les ganes dels Monstres poden, però, no ser suficients en els moments calents de la temporada, on la pressió per sumar punts (o per no perdre’n) els pot pesar massa.

El darrer equip amb opcions reals a l’ascens és el Santa Coloma. Els Dragons, que sumen 28 punts, han perdut quatre partits i n’han guanyat 5. Tot i que pugui semblar una estadística de mitja taula, cap de les derrotes s’ha produït per més de 4 punts de diferència, mostra del nivell dels santcolomencs, que disputen tots els enfrontaments fins el xiulet final.

Compten amb un conjunt que barreja veterans i joves de qualitat que sap jugar qualsevol tipus de partit. Des d’un d’obert i desbocat fins a l’enfrontament més rocós i dur. Si haguessin tingut un pèl més de sort o haguessin estat més contundents per tancar els partits, potser estaríem parlant d’un Santa Coloma a pocs punts de distància dels Enginyers (o per sobre). El matx de la segona jornada contra el Poble Nou serà clau per conèixer les aspiracions dels santcolomencs per aquesta temporada.

Després dels equips capdavanters, hi trobem un grup de tres conjunts que es troben en una situació còmoda però que difícilment podran competir a dalt. Martorell, Castelldefels i BUC “B” se situen en una posició que on no perilla la categoria. Amb 26, 23 i 22 punts, respectivament, aquests clubs veuen molt lluny la zona de descens.

crucvsmanresa
Conjunts com el Castelldefels afronten la segona volta amb tranquilitat. Fotografia de Pedro Guerra

Podran afrontar una segona volta tranquila, sense patir pels resultats, però alhora seran conjunts perillosos per als equips de dalt, doncs jugaran sense cap tipus de pressió i sense res a perdre. Conjunts de qualitat que són capaços de competir a tots els camps i posar les coses difícils a qualsevol.

A la zona baixa de la lliga, la situació és més delicada. Amb la incertesa de quants equips baixaran a finals de temporada (dependrà de la reestructuració de la Federació Espanyola), la lluita per no quedar entre les dues darreres places serà aferrisada. L’Alella i el Manresa, amb 11 punts cada un, hauran de sumar a cada jornada per pressionar el seu rival i arribar al darrer partit de la segona volta (on s’enfronten entre ells) amb les màximes garanties possibles.

El Manresa, que com el Banyoles viu la seva primera temporada en aquesta lliga, està pagant molt cara la falta d’experiència a la Segona Catalana. Disputen tots els partits, però acaben perdent per detalls o errors que en aquesta categoria es paguen cars. Han sumat 5 punts per bonus defensiu dels 8 enfrontaments que han perdut, mostra de la competitivitat del conjunt manresà.

alellavsbucb
L’Alella lluitarà per la permanència. Fotografia de Juan Carlos Gómez

L’Alella és un cas a part, doncs va començar la campanya molt fluix, perdent per molta diferència els partits, però ha vençut els dos rivals directes (Reus i Manresa) i en les darreres jornades ha mostrat una millora en el seu joc. Els del Maresme afronten aquesta segona volta amb més optimisme, i la seva veterania els pot donar un plus que pot fer-los guanyar algun matx inesperat.

La situació del Reus Deportiu és més alarmant. Amb -1 punt (per la sanció que van rebre per incompareixença contra el Santa Coloma), són les cuers de la lliga i encara no coneixen la victòria. La falta d’efectius i el veure’s tan lluny de la salvació pot condemnar-los a una segona volta llarga i dura. Tot i així, compten amb alguns jugadors joves de qualitat que poden conduir-los al miracle de la permanència.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *