Se’n va el millor: Jonah Lomu mor als 40 anys

RugbyCat

Fotografia de Getty Images

El món del rugby està de dol. Aquesta matinada ha mort als 40 anys Jonah Lomu, l’exjugador dels All Blacks que va meravellar als any 90 a tots els aficionats de l’ovalada. L’aler nova zelandès patia problemes renals greus que el van obligar a retirar-se prematurament de la pràctica del rugby i que finalment li han costat la vida.

Lomu serà recordat com un personatge cabdal en la història d’aquest esport. Va debutar el 1994 amb 19 anys i 45 dies amb la samarreta dels All Blacks, convertint-se en el jugador més jove en assolir aquesta fita. L’impacte de Jonah en aquest esport va ser absolut, irrompent en el Mundial de Sud-Àfrica del 1995 com la primera gran estrella mediàtica del rugby, i és considerat com el punt d’inflexió perquè el rugby fes el pas definitiu cap al professionalisme.

Jonah Lomu va canviar l’esport de l’ovalada amb el seu estil de joc, combinant la potència física (1,98 metres d’alçada i 118 quilos de pes) amb una velocitat impressionant (100 metres en 10,8 segons). Des de la posició d’aler, Lomu va aconseguir 15 assajos en les dues Copes del Món que va disputar (1995 i 1999), establint un rècord igualat en la passada edició d’Anglaterra pel sud-africà Bryan Habana.

Lomu va vestir el negre dels All-Blacks en 63 ocasions, anotant 37 assajos i guanyant-se l’admiració i l’estima dels aficionats nova zelandesos. La mala sort va creuar-se en el camí del back l’any 1996, quan va ser diagnosticat amb el síndrome nefròtica, un problema relacionat amb els ronyons. Malgrat que va poder seguir jugant, a partir de l’any 2003 s’havia de sotmetre a tres diàlisis setmanals, i el 2004 va haver de trasplantar-se el ronyó.

L’adéu a Lomu arriba unes poques setmanes després que Nova Zelanda es proclamés campiona del món a Anglaterra, una fita que va poder gaudir Lomu també com a comentarista de televisió.

Descansi en pau.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *