Jordi Homs, president del CNPN Enginyers: “La rivalitat amb l’ARPN ens esgotava a tots dos, era millor deixar de fer-nos la guitza i tornar-nos a unir”

RugbyCat

Fotografia de CNPN Enginyers

President del CNPN Enginyers, a partir de la temporada que ve haurà de gestionar un club el doble de gran. La fusió amb l’ARPN acaba amb cinc anys de disputes entre els dos equips del barri del Poble Nou. La reunificació, però, és tan sols el primer pas de l’ambiciós projecte d’un Jordi Homs confiat que vol crear un equip que posi Barcelona en el mapa rugbístic internacional.

Com has viscut la fusió amb l’ARPN?

Molt content, era un tema que a principi de temporada ningú es podia imaginar. A incicis d’any, però, es van produir contactes oficiosos entre els dos clubs per construir la pista d’aterratge perquè les dues directives ens poguessim reunir sense remordiments ni recances.

Després de cinc anys, com arribeu a la conclusió que és millor tornar-se a unir?

cnpn_arpn_jugadors
Els jugadors del CNPN Enginyers i de l’ARPN, junts de nou. Fotografia de CNPN Enginyers

És una suma de coses. Suposo que per l’ARPN portar un club des de l’intempèrie és complicat, esgotador, sobretot si no tens una font de finançament constant i segura. A nivell esportiu ho han fet molt bé, però crec que han acomplert un cicle ja que jugar a DHB demana un requeriment econòmic potent. El fet que tres dels seus millors jugadors juguessin amb nosaltres aquesta darrera temporada també ens ha fet adonar que aquesta rivalitat ens esgota a tots dos, perquè si surt un altre jugador bo de l’ARPN, nosaltres com a club, per les ganes de ser referents, també li faríem una oferta. Crec que és millor i més beneficiós per a tots dos deixar de fer-nos la guitza.

El terme legal és fusió per absorció. Defineix bé el procés?

Sí, és així. Però jo prefereixo fer servir una expressió més poètica que és que l’ARPN torna a casa. Ells es van escindir fa cinc anys i ara tornen. Crec que és millor oficialitzar-ho i comunicar-ho i és més noble escenificar una unió que no pas esperar que es desfacin i anar-lo’s agafant jugadors. La unió és molt millor que la “guerra” en la que estàvem.

Quins beneficis immediats ha d’aportar aquesta unió?

La reunificació ha de redundar en que el Poble Nou, a nivell de rugby, abracii tot el territori que té apamat l’ARPN. Hem assumit els seus actius i passius; els equips sénior, les categories, l’equip femení, el de touch, material, hores d’entrenament tan a Mar Bella com a Clot de la Mel… i com a passius els possibles deutes que puguin tenir.

El nom del club quin serà?

rugby_barcelona_northampton_rugbycat
Rugby Barcelona, en el darrer partit disputat contra Northampton Saints. Fotografia de Beto Miranda

De moment seguirà sent CNPN Enginyers.

De moment?

Si no és la temporada que ve serà l’altre, però haurem de reflexionar sobre el nom, doncs el nou camp de rugby que es construirà serà a Sant Adrià del Besòs, i difícilment algú d’aquest barri s’identificarà amb el Poble Nou. Si a més tenim també el projecte d’elit estatal de Rugby Barcelona, haurem de pensar quin nom li posem i quan, perquè a més volem pujar a Divisió d’Honor tard o dora. Està tot en procés de discussió.

Quin és aquest projecte que has mencionat de Rugby Barcelona?

El projecte és que Barcelona tingui un equip de rugby d’elit internacional. No parlem de guanyar la Heineken Cup evidentment, però si que volem situar Barcelona en el mapa rugbístic del sud d’Europa.

I aquest camp de Sant Adrià del Besòs quin paper hi juga?

És clau. Necessitem una instal·lació en condicions, perquè les que tenim ara no hi estan. Necessitem una instal·lació renovada i moderna, cal constrir un estadi que sigui presentable, amb un aforament de 1000 persones, unes dimensions que permeti qualsevol partit internacional, etc. Que l’estadi pugui competir amb els del nord d’Itàlia i amb els del sud de França. Es necessita l’estadi sí o sí. Un cop el tinguem, ja tenim la màquina de tren.

Però és segur que es construirà aquest camp?

L’estadi es farà, ja tenim el terreny, el calendari, el pressupost… Jo no puc lluitar contra els escèptics, el camp es farà i nosaltres el volem. Tenim la voluntat de liderar aquest projecte del nou camp del Besòs, volem situar Barcelona en el mapa rugbístic internacional.

I aquest equip de Rugby Barcelona estarà format per jugadors dels clubs de la ciutat?

rugby-barcelona_rugbycat
El darrer acte de Rugby Barcelona que va ajuntar tots els clubs de la ciutat. Fotografia de Rugby Barcelona

No, no té sentit perquè cap equip cedirà els seus milors jugadors. L’equip ha de ser professional 100%, un estadi intermig no funciona. Als inicis del professionalisme, l’USAP tenia un pressupost de 1,5 milions d’euros. Ara el pressupost actual és de 15 milions. En aquest viatge, l’equip ha xuclat tot el rugby del Rosselló, i tot i haver-los xuclat no se n’ha sortit, però sí que ténen un equip de rugby a XIII dels millors. És a dir, que l”USAP es queda amb tots els recursos per als dos equips. La Catalunya Sud és més gran i més rica, i no tenim rugby a XIII. Si no sóm capaços de crear un equip 100% professional, millor que ho deixem estar.

El CNPN Enginyers ja fa un parell de temporades que porta alguns jugadors de fora.

Sí, nosaltres hem començat a fer els primers passos, portant jugadors compensats per feines, i ha d’acabar en un estadi final on tots els integrants de la plantilla siguin professionals donats d’alta a la Seguretat Social. Perquè això qualli en un equip de referència internacional , ha de ser 100% professional.

Però el rugby a Catalunya no brilla precisament per la seva salut econòmica…

Els recursos hi són, només cal mirar els pressupostos dels equips de futbol de Segona B. Un equip de rugby amb aquests diners faria meravelles. La clau és que com a mínim el 50% dels recursos han de ser propis, perquè si depens dels spònsors i després fallen, t’ensorres. Cal tenir recursos per fitxar, hem de pensar en gran, Barcelona ha de pensar en gran i més en un moment en que el rugby està creixent a Catalunya. En els darrers 10 anys hi ha hagut una eclosió de nous equips per tot el territori. Estem en les vies de convertir el rugby en esport nacional en uns 5-10 anys, com ho és l’hockey patins.

Parlem una mica del CNPN Enginyers. Quin balanç fas de la temporada?

Ha estat dura. L’equip no ha funcionat perquè la direcció esportiva no ha funcionat. Alguns fitxatges no rutllaven, fins el desembre no teniem l’equip definitiu… No érem competititus tot i els recursos invertits.

I això ha canviat?

stacy_duvenage_rugbycat
Stacy Duvenage té el repte de dirigir el reunificat equip del Poble Nou a la DHB. Fotografia de Beto Miranda

Sí. L’arribada de l’Stacy Duvenage (director esportiu) al mes d’abril era el que buscàvem. Va donar la volta a l’equip a nivell mental. Només mirant l’eliminatòria contra el Tatami es pot entendre com ha canviat això. Jugant contra un equip que venia de guanyar tres equips per pujar a la DHB, i anar a València i clavar-los 88 punts, vol dir que estàs concentrat tot el matx. I quan vénen aquí n’hi claves 120, sense treure el peu de l’accelerador. La mentalitat de l’equip ha canviat radicalment.

L’Stacy serà l’entrenador la temporada que ve?

Sí, entrenador i director esportiu. L’Stacy ha estat un dels motius pel qual alguns jugadors de l’ARPN han fet pressió per venir aquí. Ha jugat a molt bon nivell a Sud-Àfrica, té nom com a jugador i com a entrenador. Té molts avals, és un luxe per al rugby català i per a nosaltres. Ell buscava un projecte ambiciós a Catalunya perquè la seva família és d’aquí, però no hi ha dubte que si això li surt bé pot ser un trampolí per entrenar un equip de bon nivell a Europa.

Quin és l’objectiu per a la temporada 2014/15?

La temporada que ve el que s’ha de fer és assimilar la fusió. S’ajuntaran molts jugadors que no es coneixen, segur que hi haurà alguna fricció, però confiem en l‘Stacy i en la bona voluntat de tots. És un repte molt complicat i el pressupost no augmenta. Ens donem per més que satisfets si assimilem amb èxit la fusió amb l’ARPN.

2 thoughts on “Jordi Homs, president del CNPN Enginyers: “La rivalitat amb l’ARPN ens esgotava a tots dos, era millor deixar de fer-nos la guitza i tornar-nos a unir”

 • 7 juliol 2014 at 09:13
  Permalink

  Permeteu-me que no ho vegi clar.

  Reply
 • 11 març 2015 at 15:37
  Permalink

  Es mentira q el campo se vaya a construía su o si. El ayuntamiento de sant Adrià todavía no ha aprobado el proyecto, ni la cesión de los terrenos a barcelona

  Reply

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *