La FCR proposa un nou sistema de competicions per a Catalunya pendent de l’aprovació dels clubs

RugbyCat

Fotografia de Pere Grau

La Federació Catalana de Rugby ha fet arribar als clubs catalans la proposta per canviar el sistema de competició de les properes temporades. El canvi, a l’espera de ser aprovat per l’assamblea general que se celebrarà el mes de juliol, pretén que els equips disputin més partits i contra rivals diferents, canviant els conjunts participants de cada grup a la segona volta. També buscarà més emoció, doncs els playoffs seran a partit únic i en camp neutral, donant al matx una transcendència fins ara inaudita a Catalunya.

El primer pas d’aquesta possible remodelació ha estat enumerar els equips que jugaran a Catalunya des de l’1 fins el 40, tenint en compte la classificació de cada un d’ells a la passada temporada i agrupant-los en quatre grups diferents tenint en compte el format en “Z”. De l’1 al 20 conformen els dos primers grups (A i B) i del 21 al 40 els dos darrers (C i D).

Seguint aquests criteris, els grups quedarien d’aquesta manera:

competicions_catalunya_rugbycat

Els equips jugarien una primera volta de 9 partits que finalitzaria abans de nadal. En funció de la classificació, s’establirien nous grups de la següent manera: els primers cinc classificats dels grups A i B jugarien pel Campionat de Catalunya en una lliga de 10 equips, també a una sola volta. Un cop acabada, arribarien els playoffs per al títol, on els dos primers tindrien lloc directe a les semifinals i del tercer al sisè jugarien els quarts de final corresponents. Tots els partits d’aquesta eliminatòria serien en camp neutral i a un sol enfrontament, derivant del guanyador de la final el campió de Catalunya.

manresarc_cruc_rugbycat
El nou sistema de competicions brindaria a l’aficionat cinc partits de playoffs molt emocionants. Fotografia de Castelldefels RUC

Pel que fa als cinc darrers classificats dels grups A i B, s’agruparien en una sola lliga juntament amb els dos primers dels grups C i D en una lliga de 14 equips per la “permanència”. Els 10 primers conjunts tindrien dret la propera temporada a ser entre els grups A i B, que es disputarien el Campionat de Catalunya de la manera explicada anteriorment. Els quatre últims d’aquesta lliga estarien condemnats a jugar als grups C i D la propera temporada.

Pel que fa als grups C i D, els que no quedessin classificats en primer i segon lloc es redistribuirien una altra vegada en dos grups, anomenats “Tercera” i “Quarta” catalana, en funció de la classificació aconseguida a la primera fase i jugarien una segona volta només d’anada.

El model té en compte un possible ascens dels equips catalans a la Divisió d’Honor “B” o el descens d’un conjunt del principat, redistribuint ordenadament les classificacions.

El format sembla molt atractiu per als equips que juguin als grups A i B, doncs els dóna  múltiples rivals i partits i l’opció també de jugar uns playoffs a priori excitants. S’haurà d’acabar de perfilar si els equips de 3a i 4a catalana jugaran també eliminatòriesi si se’ls donarà títols per quedar campions de les seves lligues, tot i que de moment no hi ha res decidit. Caldrà esperar a l’assemblea general per saber si aquest nou model de competicions d’estableix a .

12 thoughts on “La FCR proposa un nou sistema de competicions per a Catalunya pendent de l’aprovació dels clubs

 • 10 juny 2014 at 14:53
  Permalink

  eeeh hay una mano negrra en la federasion que solo quiere rrralentisar el prrogrreso del deporte y haser daño a los que amamos al rragby. mala idea esta… QUE GENTE OSCURA!!!!

  Reply
 • 10 juny 2014 at 16:41
  Permalink

  El darrer paràgraf és una mica tendenciós. Amb quins clubs heu parlat per decidir que “el format sembla molt atractaiu”? Una lliga a només una volta és una putada, parlant clar. El factor camp, sobretot si tens els rivals lluny és determinant. I a més es perd la “mesura” amb els rivals i va en detriment del lligam entre jugadors i clubs, ja que sovint es perd l’opció de conèixer jugadors d’altres clubs i tornar-se a veure al cap d’uns mesos. A mi no m’agrada gens el model “una volta”, i ho dic després d’haver-lo experimentat 3 anys a 3ª.
  I un altre tema a abordar és el relatiu als segons equips. Que quan un equip sense 2n equip, juga contra un 2n equip i coincideix amb el descans del 1r equip, el resultat es vegi influenciat de forma clara per la presència de jugadors de més nivell, pot posar en risc la integritat dels jugadors (tenint davant jugadors de dividió d’honor, per exemple) i adultera la competició. Un altre aspecte que cladria tractar a l’assemblea.
  Dit això, a veure com va aquest format si s’acaba aprovant.

  Reply
 • 11 juny 2014 at 08:00
  Permalink

  Aquest format es molt semblant al que hi havia fa 20 anys i que no va funcionar. Sols afavoreix als 2 o 3 equips que lluitant per esser Campió de Catalunya.La resta es queda en una competició sense emoció, ara tenim que excepte els equips de la part baixa de Tercera Catalana (L’objectiu dels quals es simplement anar agafant experiència), tota la resta d’equips lluitant o be per pujar de categoria o be per evitar el descens, ja sigui 1ª, 2ª o la part alta de 3ª, això comporta una competició entretinguda o com a mínim emocionant.
  Amb aquesta nova proposta a mes de les grans diferencies de nivell dins els mateixos grups, com deia sols els 2 o 3 equips amb possibilitats reals per esser campions es atractiu tot l’any, i el cas contrari, gens atractiu al principi (equips part baixa grups A i B) o el pitjor cas gens atractiu tot l’any, com serien la majoria d’equips dels grups C i D.
  Per cert aquest format proposat ja s’aplica en certa forma a categories inferiors, i es una bona referència. En Sub18 i Sub16 tenim una 1ª Fase on el 75% dels equips ja saben on aniran, i una 2ª fase que com no dona lloc a ascens o descens competitivament no aporta res, al cap i a la fi la següent temporada es comença de zero amb el sistema de grups. Sempre s’ha plantejat en aquestes categories que amb el nombre suficient d’equips seria millor una lliga regular. .
  Voldria recolzar totalment el comentari de l’escrit sobre alineacions de jugadors d’equip A amb el B. Amb el dictamen del Tribunal Català del’Esport per el que la normativa actual sols es valida per al immediat partit del B, aquesta normativa ha deixat d’èsser operativa i s’ha de canviar, doncs ara seria possible que un equip B presentes si volgués els 15 jugadors del darrer partit del seu A. Lo anterior amb mes motiu si s’aposta per un sistema de Play Off.
  Jaume Cosialls

  Reply
 • 11 juny 2014 at 10:21
  Permalink

  Estic d’acord. Aquest nou sistema nomès és atractiu pels equips forts que tenen més possibilitats de pujar a DHB. Per la resta d’equips, crec que no els beneficia canviar tant d’equips de diferent nivell. No veig per què no es podria fer una competició amb 3 o 4 divisions, si tenim prous equips aprofitem-ho! i el que demostri ser el millor de cada divisió que pugi a la següent….
  Però el tema és que fot ja molts anys que cada estiu passa igual, marejant als equips amb nous sistemes de competició, el tema ja cansa.

  Reply
 • 11 juny 2014 at 10:21
  Permalink

  100% d’acord amb el comentari d’en Jaume.

  L’única bona notícia d’aquest format és que garanteix gairebé el doble de partits que aquest any per a molts equips. Imagino que també de la mà d’un augment del preu d’inscripcions i llicències.

  A nivell competitiu no aporta. Més aviat tot el contrari perquè es donarà la circumstància d’equips que perdin dos partits “tontos” abans de Nadal i ja no puguin lluitar res fins a l’any següent. Això va en perjudici de la qualitat d’entrenaments, per tant del nivell dels equips i en conseqüència del rugbi català. Imagineu si a més aquestes derrotes dels primers partits són contra un B que el seu A no juga aquella jornada…

  L’ideal és una competició regular en divisions de 10-12 equips. Entre 30 i 36 dels quals lluiten en primera, segona i tercera per pujar o no baixar tot l’any i una quarta a on els que no lluitin per pujar seran equips en fase de formació que necessiten un bon nombre de partits “de foc real”.

  Reply
 • 11 juny 2014 at 11:10
  Permalink

  Esto no lo entiende ni Stephen Hawking

  Reply
 • 11 juny 2014 at 15:36
  Permalink

  Espero que no tiri endevant aquesta proposta, no li vec cap emoció. No crec que els play off tinguin molt d’interés si jugues contra teòrics equips B… Les ligues a partit únic perden moltes coses: L’emoció de la tronada, el factor camp, compartir un tercer temps amb els que ja t’han convidat… Alguns clubs ens hem fet una afició fidel a casa, trobo que es una falta de respecte pels seguidors.

  Però en fi, si trionfa aquesta proposta, haurem de jugar, que al cap i a la fi es el que ens agrada.

  Reply
 • 11 juny 2014 at 15:59
  Permalink

  Para gustos los colores, y solo estáis comentando las cosas malas, y por ejemplo si tienes un equipo en tercera con una buena camada de juveniles, con este sistema en dos temporadas estás jugando arriba y viceversa.

  Obviamente el tema del factor campo sería determinante, pero también lo es en el Seis Naciones, y aquí quedara diluido por los playoff

  Reply
  • 11 juny 2014 at 17:16
   Permalink

   Lo del factor camp, algú ha parlat del sis nacions… al sis nacions tens camps mides IRB, als equips de catalunya tens camps que son caixes de mistos… i entenc que tothom es busca la vida i tal per jugar

   Reply
 • 12 juny 2014 at 12:36
  Permalink

  Es igualita a la liga de Buenos Aires Argentina!!!! Me encanta muy buena idea y sera un gran beneficio para los equipos de segunda y tercera! Excelente idea

  Reply
 • 28 juny 2014 at 16:13
  Permalink

  Algú em pot aclarir quin equip és el equip RCAE al grup C

  Reply
 • 1 juliol 2014 at 18:47
  Permalink

  Rugby Club Alt Empordà

  Reply

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *