La nutrició i el rugby (III): Com compaginar la vida laboral i la dieta?

Com és ben sabut, en el nostre país la carrera esportista d’un rugbier està irremeiablement supeditada a la seva vida laboral. Els casos en què un jugador a Catalunya pot dedicar-se exclusivament al rugby es poden contar amb els dits de la mà, i és per això que tots aquells qui volen gaudir d’una carrera esportiva exitosa han de fer equilibris entre l’amateurisme i el semi professionalisme.

Sense excuses

Tenint en compte que el que mengem és fonamental en el rendiment d’un rugbier, compaginar la vida laboral amb una dieta adequada al nostre esport sol ser un problema. De fet, des d’AXnutrición ens trobem que és el major impediment que presenten els pacients de cara a tirar endavant el seu procés. Per això, en aquest tercer article de “La nutrició i el rugby” detallarem com ho hem de fer per dur a terme una dieta correcta amb el nostre esport alhora que vivim el dia a dia laboral amb normalitat.

insert_dia3_rugbycat

Exposarem tres tipologies d’horari tot remarcant com hem d’adaptar la dieta per a no baixar el rendiment i aconseguir els nostres objectius. En els següents punts, sempre partirem de la base que seguim la dieta establerta en el primer article.

Horari de matí

Es tracta del torn més habitual, sol ser des de les 8 o les 9 del matí fins les 3 o les 4 de la tarda. “A priori” no es presenten dificultats majors: per començar esmorzarem a casa; avena o cereals amb llet i una truita de dos ous. Aprofitarem el descans a la feina (sobre les 11h) per menjar un entrepà amb pa integral i embotit no greixós, i com a molt si el dinar fos a les 15-16h ingeriríem una peça de fruita a les 13h per regular el metabolisme i no arribar amb un excés de gana al dinar.

Tot i ser un horari bastant compatible solen presentar-se dificultats:

Aixecar-nos tard: Un dels motius més freqüents que sol provocar la renúncia a l’àpat. La solució que proposem des d’AXnutrición és la de gamificar l’àpat, es a dir, simplificar la ingesta tenint en compte el factor del temps. En aquest cas passaríem la civada per la trituradora i la barrejaríem amb la llet, creant un batut ràpid d’ingerir. Pel que fa a la truita, dependrà molt de la nostra agilitat alhora de fer-la, però sempre es poden fer ous remenats. També podríem substituir la llet per iogurt o afegir proteïna en pols al batut enlloc de fer-nos una truita.

Falta de descansos a la feina: En cas que no disposem de descansos entre hores a la feina, caldrà buscar solucions òptimes. Els fruits secs o la fruita (enlloc de l’entrepà) solen ser la millor solució, ja que la seva ingesta no condiciona tant el ritme de treball.

La falta de descansos pot provocar que perdem un àpat o que mengem qualsevol cosa. Foto Marco Mayer

Horari de tarda

Entenem que comença a les 13-14h i acaba a les 21-22h. És un horari que ens permet fer els àpats corresponents del matí, però en canvi planteja la dificultat que la sortida de la feina és molt propera a l’entrenament. En comparació amb el matí, les dificultats son bastant diferents:

Dinar d’hora: Si entrem a les 13-14h haurem de dinar sobre les 12-13h, fet que fàcilment pot provocar l’omissió de l’àpat de mig matí sinó ens hem despertat prou d’hora. En aquest cas saltar-nos l’esmorzar provocaria un descens important en les calories del dia, així que és vital seguir l’horari marcat i tenir activitat física programada durant el matí per arribar amb gana per dinar.

Abans de l’entrenament: Tenint en ment que l’objectiu és arribar a l’entrenament amb el 100% de la capacitat muscular, serà vital fer dos berenars, un a la feina i l’altre en sortir. Així aconseguirem prendre les calories estipulades i desenvolupar l’activitat física de la millor forma possible. Per exemple, al descans de mitja tarda ingerirem un hidrat de carboni més complex per aguantar l’activitat laboral, com podrien ser torrades amb embotit no gras, iogurt amb civada o cereals integrals, i just quan sortim menjarem dues peces de fruita com el plàtan i la poma (com indicàvem en l’anterior article just una hora abans del partit) i també fruits secs per afegir valor calòric.

Seguir una dieta equilibrada i adequada ens permetrà arribar al nostre rendiment òptim

Horari nocturn

L’horari nocturn sol ser des de les 22-24h fins les 6-8h del matí. Aquest presenta la major diferència horària, doncs gran part dels àpats s’han de traslladar a la tarda i la nit. Normalment l’horari de dormir de la persona és durant el matí fins les 15h, quan es despertaria i dinaria directament obviant l’esmorzar i l’àpat de mig matí tradicionals.

Per compensar aquest canvi, caldrà berenar el que vam estipular en el primer article d’AXnutrición i augmentar les calories del sopar (a les 21h) perquè es presenten vuit hores laborals per davant. També es pot fer servir el patró normal de sopar però incrementant calories (afegint més patata o pollastre), o canviar-lo per un model de dinar que contingui pasta, arròs o llegums. Pel que fa als dos àpats que ens hem estalviat, s’hauran de fer durant el transcurs de la jornada laboral.

15094368_1195242190566474_7443400936449147395_n

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *