La rivalitat UE Santboiana vs RC Cornellà: una història poc coneguda

Raimon Forn / Article original a La Fosbury

Fotografia de UE Santboiana

Com tots sabem, el rugby és una disciplina diferent amb les seves pròpies normes i unes conductes socials que divergeixen de la majoria d’esports. La cavallerositat i l’esportivitat regnen i, més que rivals, en el rugby hi ha contrincants.

Per tant, no hi trobarem enemistats profundes que generin enfrontaments que vagin més allà del mer fet esportiu. Tot i així, la proximitat continua sent un motiu perquè els duels entre dos clubs siguin més intensos que amb d’altres equips. Aquest és el cas del Cornellà i la Santboiana, dos equips del Baix Llobregat que malgrat la distància esportiva i organitzativa actual durant molts anys han competit colze a colze.

Si parlem de rugby a Catalunya, sens dubte, ens hem de referir a la Santboiana. Sant Boi és el bressol d’aquest esport a Catalunya i a tot l’Estat. Baldiri Aleu va introduir-lo a la ciutat, després d’una estada a Tolosa on el va descobrir i practicar. L’any 1921, Aleu, amb l’ajuda de Michel Reynard Buisserin, funda la Santboiana i inicia una història d’èxit del rugby a casa nostra. La Santboiana és un club victoriós amb 7 campionats de lliga estatal, 12 Copes del Rei i 4 Copes Ibèriques al seu palmarès. Pocs clubs catalans, de qualsevol disciplina, tenen un bagatge com els santboians.

La passarel·la del riu. Foto UE Santboiana

Anys després de la fundació de la Santboiana, un grup de cornellanencs que practicaven atletisme veien com una colla de joves de Sant Boi travessaven el riu Llobregat per una passarel·la per anar a entrenar rugby a un camp que hi havia a Sant Joan Despí, primer emplaçament de la Santboiana. Tant els va cridar l’atenció aquell esport que practicaven els santboians que el 1931 el Cornellà va fundar una secció de rugbi de la Santboiana al seu poble. Dos anys després, el Cornellà se separava de l’entitat mare tot i que des d’un bon inici ja havia competit amb el nom de Rugby Club Cornellà.

Durant molts anys la diferència entre tots dos clubs va ser considerable. Mentre la Santboiana era un dels clubs punters a l’Estat, el Cornellà anava a remolc dels seus companys de comarca. Passats els anys les dues poblacions van anar canviant radicalment les seves fisonomies, creixent a través de la immigració arribada de diversos llocs de l’estat espanyol. Amb els nouvinguts també van anar creixent les dues entitats.

2-Les-duxes-del-camp-del-riu-el-propi-riu-e1497909594351
Les “dutxes” del camp: banyar-se al riu. Foto UE Santboiana

És durant els anys 70 i principis dels 80 del segle XX que la rivalitat i igualtat entre els dos clubs arriba al seu punt àlgid. El Cornellà, tot i tenir un paper d’equip ascensor, arriba a jugar diversos anys a les principals categories del rugby estatal i aconsegueix nodrir-se de jugadors de qualitat, molts d’ells que havien jugat anteriorment a la Santboiana, com el mític Josep Garcia “Pitu”. Històricament havia passat el contrari, i els jugadors de nivell que sortien de Cornellà, se n’anaven a jugar a Sant Boi, on podien aspirar a competir amb els clubs punters de l’Estat.

És durant aquests anys que el Cornellà arriba a aconseguir la lliga la temporada 1978/1979 (al grup Llevant, ja que aquella temporada la lliga estava separada en quatre grups). L’embranzida del Cornellà encara durarà uns anys més, fins a la dècada dels vuitanta, tot i que li costava competir econòmica i esportivament tant amb la Santboiana com amb l’altre gran rival català, el FC Barcelona.

El darrer duel, fa més de 20 anys

Amb l’arribada de la professionalització en el rugby la darrera dècada del segle XX les diferències entre els dos clubs van anar creixent fins a l’actualitat, on el Cornellà juga a la Segona divisió Catalana contra el tercer equip de la Santboiana. I és que els cornellanencs no van poder suportar el cost que suposava aquells inicis de la professionalització en un món que fins llavors havia estat molt reticent a l’entrada del “pagar per jugar”.

El darrer duel oficial entre els primers equips de les dues entitats va ser la temporada 1994/1995, ja fa més de vint anys. Tot i que els darrers anys el Cornellà ha tornat a viure un impuls, serà difícil que el Baix Llobregat pugui tornar a gaudir de derbis de rugby en les principals categories. I és que, fins i tot en el rugby, el professionalisme ha marcat grans distàncies.

One thought on “La rivalitat UE Santboiana vs RC Cornellà: una història poc coneguda

  • 25 juny 2017 at 13:47
    Permalink

    A la meva feina vaig tenir de client uns quants anys el Rodó, capità del Cornellà allà pels anus setanta. Fora del camp era un bon tipus, molt de la broma, però dins el camp no coneixia ni a sa mare…mossegava !!! Vaig veure enfrontaments memorables entre els dos clubs i, cal dir que la majoria sempre se’ls emportava l’equip blau de casa. -l’equipació del Cornellà semblava la dels presos de la quinta galeria de Sing-Sing, amb ratlles horitzontals blanques i negres. Sempre hi havia moments de nervis, on les bufes volaven per tots cantons, però sempre acabàvem junts al bar del Kiko compartint cerveses. Encara recordo com avui, que en una ocasió un espectador de la santboiana, el Xato de la Flor, va arrencar un banderí -amb pal de fusta- que senyalitzava el camps i va invadir la “gespa” per anar a fotre.li un cop de pal al Rodó, que aquell dia estava massa inspirat. Sort que el van parar a temps els jugadors de la Santboiana, el Xato feia metro seixanta i no pesava més de cinquanta kilos, però portava una mala llet a sobre que no se pas si el capità riberenc vés acabat el partit. Cal dir que el Rodó havia tingut que marxar precipitadament algún cop abans d’acabar el partit, es veu que feia tard a dinar…

    Reply

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *