La World Rugby publica la seva proposta per al nou Nations Championship

Tres divisions, amb ascensos i descensos que canviarien el rugby actual

La proposta inclou augmentar el nombre d’equips per al Mundial del 2027 fins a 24

Francesc Gómez

Fotografia de Sys Images

La World Rugby mou fitxa

La World Rugby ha trencat el seu silenci. L’organisme gestor del rugby internacional ha emès un comunicat aquesta tarda per sortir al pas de la filtració publicada la setmana passada respecte a la lliga mundial. No tan sols ha posat un nom oficial a la nova competició (Nations Championship), sinó que a més ha esclarit molts dubtes.

agustin_pichot_rugbycat
Agustín Pichot és la cara més visible de la World Rugby. Foto Uar

Aquesta és la proposta de la World Rugby per al nou format de la Nations Championship:

  • Començaria el 2022 i seria una competició anual
  • El format inclou tres divisions (basades en els actuals Tier 1, Tier 2 i Tier 3 aproximadament)
  • Cada divisió inclou equips de l’Hemisferi Nord i Hemisferi Sud a parts iguals
  • La primera divisió està formada pels equips del Sis Nacions i el Rugby Championship als quals s’hi afegirien dos equips més en funció del rànking (ara mateix Japó i Fiji)
  • Es jugaria el Sis Nacions de manera habitual i el Rugby Championship a una sola volta
  • Cada equip jugaria contra els rivals una vegada, ja fos a casa o a fora (no especifica quan)
  • Els dos primers equips de cada conferència jugarien semifinals de conferències transversals, seguit d’una gran final
  • El torneig es jugaria en dos dels quatre anys del cicle de la Copa del Món de Rugby (no es disputa en un any de Rugby World Cup i es truncaria en any de gira dels Lions)
  • El pitjor equip de cada conferència jugaria la promoció de descens contra els primer classificats de la segona divisió de cada conferència (per exemple Geògia i Tonga)
  • Obre la porta a augmentar a 24 equips el Mundial del 2027

Una proposta diferent

Amb aquests conceptes clars, la World Rugby es desmarca de la filtració del New Zealand Herald pel que fa als ascensos i els descensos, el gran focus de polèmiques dels darrers anys. La proposta obra la porta a què tots els equips tinguin la possibilitat de jugar amb els grans i dona sentit a les competicions com el Sis Nacions “B”, que fins ara només eren decisives en l’edició prèvia al Mundial.

fiji_rugbycat
Fiji entraria en el Nations Championship segons el rànking actual. Foto Scott Barbour/Getty Images AsiaPac

No acaba de deixar clar, però, si efectivament el descens d’un dels equips del Sis Nacions inclouria el seu adéu de la centenària competició ni tampoc com s’organitzarà el calendari perquè juguin els equips del Nord contra els del Sud.

Amb una reunió prevista per a la setmana que ve a Dublín, la World Rugby es cura en salut avisant que: “Amb el model proposat que incorpora competicions que no són propietat del World Rugby, no totes les parts estan a favor dels ascensos i descensos. Seguim considerant els comentaris, però seguim absolutament compromesos amb un camí eventual per a tothom”.

Així doncs, la World Rugby mou fitxa i s’espolsa la pressió, deixant clar que la voluntat és afegir ascensos i descensos (la clau de tot plegat) en unes competicions històricament hieràtiques com el Sis Nacions, governades per federacions reticents als grans canvis.

La proposta afectaria el Sis Nacions. Foto Six Nations

La setmana que ve a Dublín, representants de les nacions, dels jugadors, de patrocinadors i televisions i de la World Rugby s’hauran de posar d’acord en un nou format que canviarà el rugby. Per bé o per mal.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *