Les obres a la Foixarda obren de nou el debat sobre l’herba als camps barcelonins

RugbyCat

Fotografia de Patxi Acruells

S’han iniciat les esperades obres a la Foixarda, un dels quatre camps de rugby de Barcelona. Al mític estadi es canviarà l’herba natural per la gespa artificial, fet que provocarà que tan el Gòtics com el BUC hagin d’aplaçar els seus partits com a local o bé disputar-los en un altre lloc.

Aquesta notícia planteja un debat extès entre els clubs de la capital catalana: el de la sobreexplotació dels camps existents. Actualment a Barcelona hi ha la ja esmentada Foixarda, la Teixonera, la Mar Bella i les Pistes Universitàries de la UB. Aquests, serveixen d’instal·lacions per als partits i entrenaments per al BUC, el Gòtics, el CNPN Enginyers, l’ARPN, el Químics, el Barça i el CEU.

Cal comptar, és clar, amb les categories inferiors de cada club, els segons conjunts, i els femenins d’ARPN, CEU i Gòtics. Tot això més les universitats Pompeu Fabra, la UB, la Ramon Llull i la UPC que també entrenen i juguen en aquests estadis.

Tots aquests equips fan servir gairebé a diari les instal·lacions dels quatre camps de Barcelona. Òbviament, l’estat de l’herba (exceptuant la Teixonera, que és de gespa artificial) deixa molt que desitjar. Amb dos mesos de temporada pràcticament hi ha més color marró que verd, donant un aspecte desmenjat dels camps barcelonins.

Si bé és cert que la inversió per fer el canvi de natural a artificial és elevada, a mitjà-llarg plaç acaba beneficiant tan a l’administració (que ha de replantar cada 2 o 3 mesos actualment) com als propis clubs, que podrien practicar el rugby en les condicions adequades.

Demanar un nou camp de rugby a Barcelona tenint en compte les circumstàncies econòmiques actuals pot ser “massa”, però podria ser un moviment intel·ligent canviar també l’herba de la Mar Bella i del Sitari per gespa artificial si és impossible mantenir en bon estat els camps (sembla complicat tenint en compte el número de clubs que utilitzen les instal·lacions).

Tot i així, els “romàntics” del rugby defensen que aquest esport s’ha de practicar sobre superfície natural, i que l’artificialitat de la gespa li treu un component tradicional important. Què és millor, per tant, herba natural o gespa artificial a Barcelona?

5 thoughts on “Les obres a la Foixarda obren de nou el debat sobre l’herba als camps barcelonins

 • 6 novembre 2013 at 17:49
  Permalink

  No n’estic del tot segur, però diria que en el cas de la MarBella no és possible canviar la gespa de natural a artificial perquè també s’hi fan competicions de llançament d’atletisme (pes, javelina, etc.). En tot cas, si no pots tenir una gespa natural digne, més val rendir-se al clima mediterrani i apostar per la gespa artificial. A més, així es podria entrenar encara que plogués, cosa que ara en certs camps no es pot.

  Reply
 • 6 novembre 2013 at 21:43
  Permalink

  Un partit de rugby amb pluja i sense fang no es rugby es futbol es podrien buscar llocs alternatius per entrenar i mantenir els camps amb gespa natural

  Reply
 • 8 novembre 2013 at 07:31
  Permalink

  He fet un petit error: l’INEF juga com a local a Hospitalet.
  Salut

  Reply
 • 8 novembre 2013 at 09:28
  Permalink

  Canviat, gràcies!

  Reply
 • 10 novembre 2013 at 19:50
  Permalink

  Els gestors tenen uns collons increibles! Una cosa es que la herba estigui malament i l’altre no regar el camp, ni fer un manteniment adecuat. A més no tenen ni la decència de regar al començar el partit per tal de que no hi hagi aquesta polseguera fastigosa

  Reply

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *