Tot esperant la World Rugby

El rugby espanyol està a l’expectativa del que decideixi el Comitè de la World Rugby

S’espera que la sentència arribi com a tard aquest dilluns 30

Francesc Gómez

Fotografia d’Anuar Gómez

Aguantant l’alè

Tots els jugadors han ensenyat les seves cartes, ara només cal que la banca dicti sentència. Un mes i mig ha passat des del tristament famós Bèlgica Espanya, i entre declaracions, denúncies creuades, investigacions i alineacions indegudes, sembla que l’obra està a punt d’arribar al desenllaç final.

El termini per presentar alegacions i la documentació requerida pel Comitè de Conflictes independent creat a instàncies de la World Rugby va finalitzar aquest dimecres, i la Federació Espanyola de Rugby (FER) espera que com a tard el proper dilluns se sàpiga la resolució.

alfonso_feijoo_rugbycat
Alfonso Feijoo és optimista. Foto FER

Les opcions i les teories sobre quina serà la decisió dels anglesos James Dingemans i Peter Fraser i del sud-africà Lex Mpati (membres del comitè) són moltes i variades, però el president de la FER, Alfonso Feijoo, es mostrava esperançat fa una setmana: “Sóc molt optimista, és possible que es repeteixi (el Bèlgica vs Espanya), tot està supeditat al que digui el Comitè que s’ha nomenat”.

Japó 2019, des del sofà o des del camp

Aparcada (de moment) la polèmica per l’arbitratge de Vlad Iordachescu en el Bèlgica Espanya, el que ha d’escalrir aquest comitè és quines seleccions han comès una irregularitat en les alineacions de certs jugadors i quines no.

El cas de Romania sembla el més flagrant. Els Roures han fet servir els dos darrers anys el jugador tongalès de 31 anys Sione Faka’osilea, qui el 2013 va disputar unes Sèries Mundials de rugby a VII amb Tonga. Com que tenia més de 20 anys quan va participar amb Tonga 7s, quedaria inhabilitat per jugar amb Romania, i per tant els romanesos quedarien fora del Mundial. Aquest cas és el més fàcil de demostrar, doncs només cal fer una mínima recerca per google per trobar les proves (a la pàgina de la Sèries de Seven del 2013 apareix a la plantilla de Tonga, per exemple).

sione_fakaosileao_rugbycat
Sione Faka’osiela és a l’ull de l’huracà. Foto FRR

Amb Romania fora de l’equació, el focus es mou cap als Leones, concretament cap als jugadors Mathieu Belie i Bastien Fuster. Ambdós jugadors van participar amb la selecció francesa Sots 20 els anys 2008 i 2012 respectivament. En aquell moment, França no tenia equip “B”, i per tant es considerava que la S20 era el “B” de les seleccions. Com que a més van jugar en partits contra Gal·les S20, que també era considerada selecció “B”, la normativa de llavors els impediria ser convocats amb Espanya.

La llei dicta que un jugador que ha participat amb un combinat nacional “B” que ha jugat contra un altre “B” ja no pot ser elegit per un altre país, però el Maig del 2017 va canviar la normativa, deixant de considerar-se la selecció S20 com a segon equip. Aquí s’aferra la FER, que defensa que no se’ls pot jutjar per una llei ja derogada. El Comitè de Disputes, i per extensió la World Rugby, ha de decidir si aplica el canvi de norma amb caràcter retroactiu o si per contra jutja en funció de la llei d’aquell moment.

mathieu_belie_rugbycat
El cas Mathieu Belie és una de les claus perquè Espanya vagi o no al Mundial. Foto AP

Amb Bèlgica i Rússia també implicades en casos d’alineacions indegudes (Rússia sembla que està correcte però Bèlgica no), la decisió que pot prendre el comitè va des de desqualificar Espanya i Romania (enviant Rússia al Mundial directament), desqualificar només Romania i donar als Leones la plaça directa, dictar sancions administratives per a tots i que es torni a jugar el Bèlgica vs Espanya o fins i tot desqualificar els quatre equips per alineacions indegudes i que Alemanya vagi al Mundial.

Les teories, els desitjos i les boles de cristall diran i preveuran, però tot pot passar i Espanya encara no sap si veurà el Mundial del 2019 des del sofà o si jugarà el partit inaugural contra el Japó. Cal esperar, que ja no ve de tres dies.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *