Un Comitè de la World Rugby decidirà el futur dels equips europeus al Mundial 2019

El comitè ha d’esclarir les suposades alineacions indegudes d’alguns jugadors d’Espanya, Romania, Rússia i Bèlgica

La World Rugby admet que volia tornar a jugar el Bèlgica vs Espanya

Francesc Gómez

Fotografia de Getty Images

L’esperat comunicat

Després de gairebé tres setmanes, la World Rugby (WR) s’ha pronunciat sobre “l’affaire” del Bèlgica Espanya. En un comunicat emès aquesta tarda, la WR ha decidit que “un Comitè de Conflictes independent analitzi les qüestions sorgides de les competicions 2017 i 2018 del Rugby Europe Championship que van servir a més a més per al procés de classificació per a la Copa del Món de Rugby 2019 a Europa”.

El comunicat segueix: “La World Rugby estava profundament preocupada per les circumstàncies que van envoltar el partit Bèlgica vs Espanya del Rugby Europe Championship, un partit que era decisiu en el context de la classifcacio per a la Copa del Món de Rugby 2019. Específicament, les preocupacions estan relacionades amb el procés i la percepció de que Rugby Europe no va ser neutral a l’hora d’escollir l’equip d’àrbitres per al partit en el context de la classificació i no va tenir en compte les queixes d’Espanya en aquesta designació”.

“Tot reconeixent la responsabilitat de Rugby Europe de revisar els esdeveniments de la seva pròpia competició, degut al context i a la significació del partit World Rugby va actuar immediatament, demanant informació sobre  aquestes qüestions a Rugby Europe i als països implicats. Un cop considerades totes les informacions, el Comitè Executiu de la World Rugby i la el Consell Directiu de la Rugby World Cup sentien que tornar a jugar el partit seria el que més beneficiaria els interessos del joc”.

Fins aquí la World Rugby dóna la raó a les queixes i reclamacions de la Federació Espanyola, admetent que la negativa de Rugby Europe de canviar la tripleta arbitral tal i com havia demanat Espanya s’hauria d’haver acceptat. Assegurant que tornar a jugar el partit ha estat sobre la taula, no valora l’actuació de l’àrbitre en si, sinó que tan sols valora que la falta de neutralitat prèvia ha de ser considerada com a agravant per als interessos del partit.

La situació, però, s’ha complicat durant aquests dies, amb denúncies per a Romania, Espanya, Rússia i Bèlgica (creuades entre els equips) de jugadors que han participat en el Sis Nacions “B” de manera irregular (jugadors nacionalitzats de manera incorrecta).

Així doncs, el comunicat de la World Rugby segueix:

“Després d’expressar-se d’aquesta manera, nova informació relacionada amb l’elegibilitat dels jugadors en el Rugby Europe Championship ha estat presentada a la World Rugby pels equips participants. Ja que aquesta informació implica potencials incompliments de la regulació de la World Rugby, i degut a la complexitat i interconnectivitat de les qüestions, es justifica una revisió completa i independent . Això és en benefici dels millors interessos de l’esport, equips i aficionats i compta amb el suport total de Rugby Europe”.

“S’ha demanat al President del Panell Judicial de la World Rugby Christopher Quinlan QC que formi i convoqui un Comitè de Disputes, tal i com està previst en els Termes de Participació del procés de classificació per a la Copa del Món de Rugby 2019, amb caràcter d’urgència i per tal d’aconseguir certesa en aquesta matèria el més aviat possible”.

La World Rugby, per tant, encomana a aquest Comitè de Disputes que esclareixi les denúncies creuades per alineacions indegudes i dirimeixi quin ha de ser el conjunt que es classifiqui directament per al Mundial 2019 (ara mateix és Romania) i quin ha de passar per la repesca (ara mateix és Espanya). Els escenaris possibles són molts, passant per la desqualificació d’un o varis equips fins a deixar les coses tal i com estan.

Emfatitzant aquest “caràcter d’urgència” per esclarir una polèmica que s’allarga i entristeix a mesura que passen els dies, la World Rugby acaba el comunicat passant la patata calenta de les sancions als jugadors espanyols a Rugby Europe:

“Un panell judicial independent i separat ha estat designat per Rugby Europe per considerar la conducta dels jugadors després del xiulet final del partit entre Bèlgica i Espanya”.

No apagueu la televisió, que el show no ha acabat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *